La nostra proposta educativa
***
És sabut que la finalitat de l’escola és afavorir el creixement i la maduració de l’alumne/a en totes les seues dimensions. Que no es reduïx la seua funció a la mera transmissió de sabers.
L’escola cultiva facultats, desenrotlla capacitats, educa actituds, fa referència a uns valors, introduïx en el patrimoni cultural que ens ha sigut donat, prepara per a la inserció en la societat present, transmet una interpretació de la història, una manera d’entendre la vida, una orientació per al futur.
En tot este recorregut l’escola no pot ser neutra. Al plantejar-se el problema de l’home, almenys com a pregunta, sorgirà el tema de Déu. No pot estar absent la resposta des de la religió.
Des d’este convenciment la nostra acció educativa comprén les tres dimensions que constituïxen una unitat en la persona humana:
- Biopsicológica: que integra la personalitat de l’alumne/a en els seus aspectes físic, intel·lectual i afectiu.
- Social: que prepara l’alumne/a per a la inserció en la societat i li compromet en la construcció del món.
- Religiosa: que obri a l’alumne/a a la trobada amb Déu.
Expressem així l’abast que atribuïm a la formació integral i afirmem que l’escola és un lloc privilegiat per a l’educació de l’home.
1. DIMENSIÓ BIOPSICOLOGICA
L’educació d’esta dimensió suposa el desenrotllament harmònic, natural, progressiu i sistemàtic de totes les facultats de l’home.
- Psicomotores, que permeten l’organització del propi esquema corporal en relació amb el medi, i desenrotlla les capacitats expressives, comunicatives i creatives del ser humà.
- Intel·lectuals i racionals, que possibiliten la memorització, comprensió i aplicació de principis a situacions noves i la capacitat d’anàlisi, relació i síntesi.
- Afectives, que comprenen emocions, interessos i valoracions amb vista a adoptar unes actituds i comportaments davant de la vida.
1.1. Considerem l’educació psicomotriu com un aspecte bàsic de l’acció educativa.
La formació de la dimensió biopsicológica de la persona inclou el desenrotllament de les seues possibilitats fisicomotores i psicomotores. La nostra escola oferix un ampli ventall d’activitats que podem programar i realitzar amb esta intenció: el joc, la psicomotricitat, l’expressió corporal, la gimnàstica, la dansa, la iniciació esportiva i les activitats a l’aire lliure.
1.2. Cultivem la dimensió cognoscitiva i fomentem el desenrotllament intel·lectual.
Donem la deguda importància al treball intel·lectual perquè cada alumne/a desenrotlle al màxim les seues possibilitats. Procurem estimular-los en la busca de la veritat, la qual cosa li facilita l’accés al saber, la interpretació i valoració de la realitat i la inserció crítica en el context sociocultural.
1.3. Atenem especialment l’educació afectiva i el desenrotllament de la dimensió relacional.
L’educació de l’afectivitat és fonamental per al desenrotllament equilibrat i harmònic de tota la persona.Per això, ens esforcem per crear en la nostra escola unes relacions personals serenes, obertes i equilibrades, que afavorisquen l’autèntica trobada educativa, i ajuden als nostres alumnes a: confiar i tindre seguretat en si mateixos, autocomprendre’s; valorar el seu propi cos; integrar la sexualitat en l’amor; relacionar-se objectivament amb el món, amb les coses, i establir relacions sanes d’amistat amb els altres.
2. DIMENSIÓ SOCIAL
La nostra escola pretén portar a terme una educació que, arrelada en la seua realitat temporal i geogràfica, porte a l’alumne/a a comprometre’s en la contínua transformació de la societat.
D’acord amb este criteri:
2.1. Promovem una educació social i compromesa en la construcció del món
Per mitjà de:
- L’estudi objectiu, seré i crític de la realitat social així com dels fets que la configuren.
- La preparació humana i professional per a la incorporació de l’alumne/a al món del treball, de manera que li siga permés tant la seua realització personal com el servici responsable a la societat en què viu.
2.2. Eduquem en la llibertat i per a la llibertat
Potenciant el sentit de la llibertat personal per mitjà d’una educació que desenrotlle la decisió responsable de l’home.
Creant un espai educatiu que afavorisca la maduració en la llibertat, en què els educadors actuen com a sers lliures i respectuosos de la llibertat dels altres; i els alumnes n'adquirisquen un concepte clar i autèntic i aprenguen a actuar amb convicció pròpia i responsabilitat.
Inspirat, sempre, el nostre projecte educatiu: objectius i mètodes en el carisma alliberador del nostre Institut per a ajudar els alumnes a superar qualsevol esclavitud que li oprimisca en el seu "jo profund i individual" o en la seua dimensió "social", i s’òbriguen a la comunió filial amb el Pare i una relació de fraternitat.
2.3. Eduquem per a la justícia, la solidaritat i la pau
Entenem que l’escola contribuïx a la justícia des de la seua mateixa arrel. Si l’escola forma persones de cor just, està col·laborant a suprimir la injustícia.
Fomentem la solidaritat amb els més pobres, començant per l’entorn immediat, com a exigència de la igualtat bàsica entre tots els hòmens.
Ens proposem preparar els alumnes per a ser defensors i constructors d’un món pacífic, i afavorir la convivència i el respecte entre tots, superant qualsevol tipus de discriminació.
Així la nostra escola educa socialment sent ella mateixa àmbit per a la iniciació en la vida social.
3. DIMENSIÓ RELIGIOSA
La nostra escola assumix la dimensió religiosocristiana de l’home i de la humanitat com una dimensió essencial del ser humà, al promoure el creixement integral de l’alumne/a.
Crist és el fonament del nostre projecte educatiu perquè El proposa el sentit nou de l’existència i fa a l’home capaç de pensar i actuar segons l’esperit de les Benaventurances.
Conseqüentment, en els nostres plantejaments educatius promovem:
3.1. La referència explicativa a alguns valors de l’Evangeli
D’entre els valors que han de caracteritzar l’ambient educatiu de la nostra escola subratllem:
- La fraternitat com a expressió de l’experiència que Déu és Pare de tots.
- El servici i la gratitud com a entrega personal.
- La comunió creada des de la vivència de Déu Trinitat, que es fa visible en la comunicació, en l’acollida mútua, en el respecte i en la participació il·lusionada des de la diversitat i pluralitat de persones; en la comunicació de vida, d’esperit i de béns.
- La gratitud i l’alegria, fruit de viure l’existència com a regal de Déu.
- La llibertat.
3.2. El diàleg fe-cultura i la síntesi fe-vida
La coherència entre la fe i el conjunt dels sabers, valors, actituds i comportaments, que desenrotlla l’escola, conduïxen d’esta manera, a la síntesi personal davant de la fe i la vida dels creients que formem la Comunitat Educativa.
3.3. L’ensenyança de la Religió i Moral Catòlica
I per mitjà del seu estudi sistemàtic, ajudar a donar resposta als grans interrogants de la persona i contribuir a la formació d’una actitud crítica i compromesa respecte de la societat.
3.4. L’acció evangelitzadora
Que prepara a la Comunitat Educativa per a l’acollida gojosa de la fe i el seu lliure resposta.
3.5. L’acció Catequètetica.
Que ajuda als creients en la seua progressiva maduració cristiana per mitjà de l’oració, l’aprofundiment de La Paraula, la participació en els Sagraments i la celebració de la fe.