Història del centre
***
En el testament atorgat per D. Fernando Pastor i Marqués el dia 20 de juliol de 1.909 davant notari de València, D. José Calvo Dasí, fundava una institució benèfica de caràcter particular en Torrent, un Asil-Col·legi, denominat Col·legi San José y Santa Ana - Fundació Garelly-Pastor, i proveïa que la institució fóra regentada per les Religioses Trinitàries.
L’objectiu d’esta fundació seria l’ensenyança primària per a xiquets d’ambdós sexes, pàrvuls i passejantes, totalment gratuïta per als pobres que no pogueren pagar.
La fundació s’anomena Garelly-Pastor per D. Fernando Mª Pastor i la seua esposa -en segones noces- Sra. Filomena Garrelly Vallier. El col·legi es posa davall l’advocació de Sant Josep i Santa Anna en record dels tios de Sra. Filomena, dels quals havien heretat la casa: Sra. Mariana Grassa i D. José Garelly.
Com que l’objectiu del testador, D. Fernando Mª Pastor coincidia amb el carisma de les Religioses Trinitàries, vam ser reclamades per a totes les seues fundacions, tant en la ciutat de València com en uns quants pobles.
Després d’una sèrie de dificultats prèvies, la comunitat s’instal·lava a Torrent en el mes de setembre de 1.933, i fou rebuda pels marmessors D. Manuel, D. Eladio Espanya i D. Juan Vallier.
La primera comunitat de Torrent va quedar integrada per la Mare Julia -germana molt volguda i recordada encara pels torrentins que la van conéixer-, Sor Encarnación, Sor Eulalia, Sor Regina i Sor Mª Teresa.
En vespres de la Guerra Civil, davant del perill que corrien les religioses, van deixar el convent i es van refugiar en cases dels seus familiars i amics. Finalitzada la guerra, la Mare Julia, junt amb les altres Germanes es van fer càrrec de nou de la casa, ajudades per familiars i simpatitzants de la comunitat.
El col·legi va tornar a reprendre les activitats anteriors d’ensenyança, i deixà la de les passejantes.
Posteriorment, i davant de la nova Llei d’Educació, sobre la transformació de Centres d’Ensenyança, va caldre derrocar tot l’edifici, a banda de trobar-se en males condicions, per a adaptar-lo a les normes vigents.
Mentre es construïa el col·legi actual, els xiquets van ser repartits per distintes plantes baixes de Torrent, prestades pels veïns del barri i per la parròquia d’una manera desinteressada -des del dia 30 de Maig de 1.972 fins al 15 de setembre de 1.979 any en què va ser inaugurat el nou Col·legi.
Recentment hem celebrat el 75é aniversari de presència educativa en Torrent. Este fet ens ompli d’alegria i il·lusió, però també requerix donar resposta a nous reptes que planteja la societat actual per a continuar amb la labor de formació de les generacions que gestionaran el futur, amb la identitat que van deixar les nostres fundadores.