• Castellano
  • Valencià
  • Sor Ángela Autsch
  • Agenda
  • Destacats
  • Enllaços
  • Contacte
  • WebMail
  • Comunitat educativa
Trinitarias Valencia logo
  • Inici

  • Centre Educatiu

  • Estudis

  • Alumnes

  • Professors

  • Servicis

  • Pastoral

  • Caràcter propi
  • Presentació
  • Filosofia
  • Història del centre
  • Instal·lacions
  • Galeries d'imatges

Caràcter Propi

Caràcter Propi

INTRODUCCIÓ

Una societat pluralista accepta i definix el dret a la llibertat com quelcom inqüestionable del ser humà. Este dret, arreplegat en la Constitució espanyola, justifica l’existència de diverses propostes educatives que corresponen a diferents concepcions de l’home, de la vida i del món.

La Llei Orgànica Reguladora del Dret a l’Educació oferix un marc propici per a l’actuació de l’Ideari que manifesta la identitat de la nostra escola.

Els articles 22 i 52 d’esta mateixa Llei establixen que els Centres Educatius poden expressar, públicament, el tipus d’educació que oferixen a la societat; és a dir, definir el seu Caràcter Propi.

Dins d’este marc legal, l’Institut Santíssima Trinidad elabora el Caràcter Propi de la seua escola, i arreplega, alhora, el contingut genèric de l’Escola Catòlica i l’estil alliberador propi de l’Institut.

El Caràcter Propi constarà, doncs, de tres elements: el contingut de la Legislació, el de l’Escola Catòlica i el del nostre Institut.

A través del Caràcter Propi definim la nostra escola cristiana, expressem el que vol ser i com s’organitza.

L’oferim així a quants desitgen la nostra proposta educativa.

D’esta manera, com a Comunitat Educativa Trinitària, fem públic el nostre compromís de servici a la societat i a l’Església.

A. IDENTITAT DE LA NOSTRA ESCOLA

L’Institut de la Santíssima Trinidad, fidel als principis que li van donar origen, es fa present en el món de la cultura a través de l’escola. La seua finalitat és la formació integral dels alumnes d’acord amb la concepció cristiana de l’home, de la vida i del món, i preparar-los per a participar en la transformació i millora de la societat.

El nostre Institut, des del seu carisma trinitari-redemptor, entén l’educació com una tasca alliberadora i creadora de comunió; s’oferix a la societat com una comunitat que, des de l’escola, humanitza i allibera, i, s’obri a tots els que estan interessats en el seu projecte d’educació, especialment als més necessitats.

Per això es proposa:

-Afavorir la col·laboració, la participació responsable i la solidaritat, des d’aquells valors que fan que la nostra societat siga més humana i més justa.
- Anteposar el criteri de la promoció de tots al de la selecció dels millors.
- Oferir una síntesi entre fe, cultura i vida, i dur a terme la vivència comunitària i la celebració de la fe en un marc de respecte i llibertat.
-Promoure i potenciar un equip de professors i col·laboradors compromesos en una tasca educativa coherent amb els seus principis, així com a crear un ambient que propicie el testimoni i l’acció evangelitzadora dels creients.
- Estimular i recolzar els pares dels alumnes amb l’objecte d’incorporar-los responsablement en l’acció educativa pròpia del Centre.
- Inserir-se i inculturar-se en la realitat sociocultural on s’exercix l’activitat educativa.
- Crear unitat des de la pluralitat i la diversitat de persones.

B. LA NOSTRA PROPOSTA EDUCATIVA

És sabut que la finalitat de l’escola és afavorir el creixement i la maduració de l’alumne en totes les seues dimensions. Que no es reduïx la seua funció a la mera transmissió de coneixements.

L’escola cultiva facultats, desenrotlla capacitats, educa actituds, fa referència a uns valors, introduïx en el patrimoni cultural que ens ha sigut donat, prepara per a la inserció en la societat present, transmet una interpretació de la història, una manera d’entendre la vida, una orientació per al futur.

En tot este recorregut l’escola no pot ser neutra. Al plantejar-se el problema de l’home, almenys com a pregunta, sorgirà el tema de Déu. No pot estar absent la resposta des de la religió.

Des d’este convenciment la nostra acció educativa comprén les tres dimensions que constituïxen una unitat en la persona humana:

1. Dimensió biopsicològica: que integra la personalitat de l’alumne en el seu aspecte físic, intel·lectual i afectiu.

Donem la deguda importància al treball intel·lectual perquè cada alumne desenrotlle al màxim les seues possibilitats. Procurem estimular-los en la busca de la veritat, la qual cosa facilita l’accés al saber, la interpretació i valoració de la realitat i la inserció crítica en el context sociocultural.L’acció docent dels professors i l’aprenentatge dels alumnes ocupen un lloc decisiu en la nostra tasca educativa global, perquè entenem que l’escola educa, sobretot, a través de l’adquisició i assimilació crítica i sistemàtica de la cultura.

La formació de la dimensió bio-psicològica de la persona inclou el desenrotllament de les seues possibilitats fisicomotores i psicomotores, com el joc, l’expressió corporal, la gimnàstica, la dansa, la iniciació esportiva i les activitats a l’aire lliure.L’educació de l’afectivitat és fonamental per al desenrotllament equilibrat i harmònic de tota la persona. Per això procurarem crear unes relacions personals serenes, obertes i equilibrades, que afavorisquen l’autèntica trobada educativa i ajuden els nostres alumnes a: confiar i tindre seguretat en si mateixos, autocomprendre’s; valorar el seu propi cos; integrar la sexualitat en l’amor; relacionar-se objectivament amb el món, amb les coses i establir relacions sanes d’amistat amb els altres.

2. Dimensió social: que prepara l’alumne per a la inserció en la societat i li compromet en la construcció del món.

Eduquem en la llibertat i per a la llibertat, potenciant el sentiment de la llibertat personal per mitjà d’una educació que desenrotlle la decisió responsable de l’home.
Oferim un espai educatiu que afavorisca la maduració en la llibertat, en què els educadors actuen com a sers lliures i respectuosos de la llibertat dels altres; i els alumnes adquirisquen un concepte clar i autèntic de la mateixa i aprenguen a actuar amb convicció pròpia i responsabilitat.
El nostre projecte educatiu, objectius i mètodes, s’inspiren en el carisma alliberador de l’Institut per a ajudar els alumnes a superar qualsevol esclavitud que els oprimisca en el seu "jo profund i individual o en la seua dimensió "social i s’òbriguen a la comunió filial amb el Pare i a una relació de fraternitat.
Eduquem per a la justícia, la solidaritat i la pau.
Entenem que l’escola contribuïx a la justícia des de la seua mateixa arrel. Si l’escola forma persones de cor just, està col·laborant a suprimir la injustícia.
Fomentem la solidaritat amb els més pobres, començant per l’entorn immediat, com a exigència de la igualtat bàsica entre tots els hòmens.
Ens proposem preparar els alumnes per a ser defensors i constructors d’un món pacífic i afavorir la convivència i el respecte entre tots, superant qualsevol tipus de discriminació.

3. Dimensió religiosa: que obri a l’alumne a la trobada amb Déu.

La nostra escola assumix la dimensió religiosocristiana de l’home i de la humanitat com una dimensió essencial del ser humà, al promoure el creixement integral de l’alumne.

Crist és el fonament del nostre projecte educatiu perquè El proposa el sentit nou de l’existència i fa a l’home capaç de pensar i actuar segons l’esperit de les Benaventurances.

Conseqüentment en els nostres plantejaments educatius promovem:

a. La referència explicativa a alguns valors de l’Evangeli.

-La fraternitat com a expressió de l’experiència que Déu és Pare de tots.
- El servici i la gratitud com a entrega personal.
- La comunió creada des de la vivència de Déu Trinidad que es fa visible en la comunicació, en l’acollida mútua, en el respecte i en la participació il·lusionada des de la diversitat i pluralitat de persones; en la comunicació de vida, d’esperit i de béns.
- La gratitud i l’alegria, fruit de viure l’existència com a regal de Déu.
- La llibertat.

b. El diàleg fe-cultura i la síntesi fe-vida.

La coherència entre la fe i el conjunt dels coneixements, valors, actituds i comportaments, que desenrotlla l’escola, conduïxen d’esta manera, a la síntesi personal davant de la fe i la vida dels creients que formem la Comunitat Educativa.

c. L’ensenyança de la religió i moral catòlica.

Per mitjà del seu estudi sistemàtic, ajudar a donar resposta als grans Interrogants de la persona i contribuir a la formació d’una actitud crítica i compromesa respecte de la societat.

d. L’acció evangelitzadora.

Que prepara a la Comunitat Educativa per a l’acollida gojosa de la fe i la seua lliure resposta.

e. L’acció catequética.

Que ajuda als creients en la seua progressiva maduració cristiana per mitjà de l’oració, l’aprofundiment de La Paraula, la participació en els Sagraments i la celebració de la fe.

C. ESTIL DE LA NOSTRA ESCOLA

La nostra escola s’inspira en els principis evangèlics, entre els que volem destacar: la llibertat i l’amor. El sentit més profund que la inspira és la caritat redemptora i la Gloria de la Trinitat.
Seguint este esperit trinitari fundacional i fent-se ressò de les necessitats socials, la nostra escola:
- Tracta de cultivar l’estil de vida propi de les fundadores: senzillesa, alegria, honradesa, serenitat, servici i esperit de treball.
- Vol que la caritat de Jesucrist i no el lucre siga la que anime la seua missió educativa.
- Valora l’esforç personal segons la capacitat de cada alumne.
- Impartix la instrucció com a mitjà per a alliberar l’home de la ignorància.
- Busca la proximitat en el tracte entre tots els membres de la Comunitat Educativa per a crear un ambient de família.
- Viu la gratitud i generositat que humanitza la vida diària.
- Fomenta les activitats que afavorixen l’educació per a l’ús del temps lliure i la pràctica de l’esport.
- Organitza grups de pastoral i associacions juvenils per a donar respostes a les inquietuds socials i religioses dels alumnes.
- Manté com a activitat preferent catequesi, especialment de xiquets i jóvens i en la mesura que siga possible l’estén també als adults.
- Cuida l’oració com a relació filial amb Déu.
Realitzem així els objectius de les nostres fundadores, que volien redimir a la infància i joventut a través de l’Educació Cristiana.

4. La nostra escola és una Comunitat Educativa.

La nostra concepció cristiana de l’educació, segons el carisma fundacional del nostre Institut Religiós, exigix que l’escola que oferim siga una Comunitat Educativa, sempre en camí d’arribar a ser Comunitat Educativa Cristiana.
La Comunitat Educativa Cristiana és fruit de la integració harmònica dels distints estaments: Entitat titular, Alumnes, Professors, Pares i Personal no docent, cohesionats per una mateixa tasca educativa.

a. L’Entitat Titular:

L’Entitat Civil Jardí de la Infància i Joventut que integren les Religioses Trinitàries, és responsable d’establir, expressar i donar continuïtat als principis que definixen el tipus d’educació que oferim i als criteris d’actuació que garantixen la fidelitat a eixos principis.
Promou l’acció educativa global i exercix la responsabilitat última davant de la societat, els poders públics i el conjunt de la Comunitat Educativa. El seu servici específic fa que tots podem considerar l’escola com a quelcom propi, obra i responsabilitat de tots.

b. Els Alumnes:

Són els subjectes de la seua pròpia formació i els principals agents en el procés educatiu.
Intervenen en la vida de l’escola assumint responsabilitat en la participació dinàmica pròpia de l’aula, i en l’organització de grups amb diverses activitats.

c. Els Professors:

Constituïxen un estament fonamental en la Comunitat Educativa per ser els educadors directes dels alumnes.
Amb la seua acció complementen l’acció formativa dels pares. Es corresponsabilizan de la tasca educativa global de la nostra escola per mitjà del’assumpció del Caràcter Propi, la col·laboració activa en el Projecte Educatiu i la participació en la gestió de l’escola a través dels òrgans de govern.
La nostra escola cuida la formació permanent dels docents.

d. Els Pares:

Són els primers responsables en l’educació dels seus fills.
La seua col·laboració amb l’equip de professors i la seua presència en la tasca educativa és necessària perquè la formació iniciada en la llar tinga continuïtat.
Participen en forma coresponsable en la vida de l’escola per mitjà de l’Associació de Pares i Mares de l’Alumnat i a través dels òrgans de govern de l’escola.
Els Pares han de vetlar perquè l’escola mantinga i actualitze el model d’educació que s’ha compromés a oferir a la societat.

e. El Personal no Docent:

La col·laboració del Personal no Docent fa possible l’acció educativa i afavorix la seua realització i eficàcia.
La secretaria, l’assessorament religiós, la conservació dels locals, els mitjans didàctics, etc. són aspectes bàsics que s’inclouen en l’estructura i el funcionament de la nostra escola.

5. La nostra labor educativa transcendix l’àmbit escolar.

Com a exigència de l’educació Integral que volem donar als nostres alumnes, la tasca educativa que realitzem va més enllà de l’espai i de l’horari escolar.

Inclou un conjunt d’activitats que responen a les necessitats i interessos dels membres de la Comunitat Educativa i altres grups interessats en els nostres objectius.

D’acord amb esta opció pretenem que la nostra escola arribe a ser un centre de promoció cultural i social de la zona on es troba, i procurem:
- Mantindre una relació de proximitat i amistat amb les altres instàncies educatives de la societat: família, parròquia, etc.
- Afavorir l’educació per a l’ús del temps lliure amb activitats culturals i esportives.
- Formar i animar grups infantils i juvenils, acompanyar-los en el seu creixement humà i de fe, en activitats com a reunions, convivències, retirs espirituals, etc.
- Col·laborar en les activitats que promouen altres institucions de la zona.

Les religioses són qui, de manera especial, promouen estes activitats. Per mitjà de la seua entrega i dedicació fan realitat el desig de les nostres fundadores:
Treballar molt - en favor de l’educació - per a donar glòria a la Trinidad.

6. Criteris pedagògics de la nostra escola.

L’orientació pedagògica global de la nostra escola està basada en els principis següents:

  • L’alumne és el subjecte actiu i el principal artífex de la seua educació.
  • L’educació comporta una proposta determinada de valors.
  • L’escola ha d’estar disposada a assumir el repte de les noves tecnologies.
  • Els mètodes didàctics que adoptem són oberts i flexibles.

Consegüentment, considerem bàsics els aspectes següents:

a. Orientar els alumnes en la seua formació humana.

El nostre concepte de formació de la persona suposa:

-L’orientació de l’alumne en el seu treball formatiu.

Per a això:
* Partim de la situació real de cada alumne i del seu entorn familiar i social en quant ens siga possible.
* Assumim la realitat de cadascú invitant-lo a la pròpia acceptació.
* Cultivem el desenrotllament harmònic i gradual de tots els components de la personalitat humana: físics, intel·lectuals, afectius, ètics i estètics, etc.
* Establim entre professors i alumnes una relació de proximitat i amistat.
* Procurarem, dins de les nostres possibilitats, oferir els servicis d’orientació vocacional i professional.

-L’orientació en els valors.
Entenem que no hi ha educació sense una proposta de valors que fonamenten unes actituds i generen uns comportaments.

Per això:
* Orientem l’alumne a la seua realització personal aprofundint en el sentit de la seua identitat.
* Promovem l’assimilació i l’exercici d’aquells valors que inspiren la nostra escola.
* Subratllem la importància de descobrir i assumir els valors socials: la solidaritat, la cooperació, el treball en equip, la pau...

b. Estimular l’activitat de l’alumne.

L’alumne és el principal protagonista del seu procés d’aprenentatge i maduració. En conseqüència, ha d’exercir totes les seues capacitats.
La nostra escola adopta un mètode de treball que suscita i estimula l’activitat, l’esforç personal, la iniciativa i la responsabilitat.
El treball en equip exigix, així mateix, autodisciplina, orde i respecte.
La nostra escola proposa i fomenta l’autoavaluació, que permet verificar la qualitat de l’educació per part dels propis alumnes segons la seua edat i preparació.
Tot quant realitzem en l’escola té un objectiu clar i precís: oferir a l’alumne oportunitats per a créixer i madurar en tots els aspectes de la seua personalitat.

c. Adoptar una metodologia didàctica, oberta i flexible.

El tipus d’educació que oferim implica un sistema de treball el mètode del qual:
- S’adapte a les necessitats dels alumnes.
- Afavorisca l’autorealització.
- Permeta l’avaluació contínua.
-S’oriente segons les noves pedagogies i incorpore nous mitjans tecnològics que afavorisquen la nostra acció educativa com a resposta al repte de la societat actual.

d. Realitzar una autoavaluació contínua.

L’autoavaluació, que tractem de realitzar en forma sistemàtica, ens ajuda a conéixer si avancem o no en la direcció que ens hem proposat, i si ho fem amb el ritme previst. Ens possibilita veure si anem aconseguint les metes que ens hem fixat i si la nostra pedagogia és l’adequada per a les necessitats dels alumnes.
Tots els aspectes de l’escola i dimensions del procés educatiu són avaluats en algun moment; el pla d’estudis, el treball dels docents, el projecte educatiu, així com els diversos àmbits de creixement i maduració dels alumnes.L’autoavaluació, la considerem al mateix temps, com un estimule i una orientació constant en la millora de la nostra tasca educativa.

7. El nostre model de gestió.

Considerem fonamental la participació activa, coordinada i responsable de tots els estaments implicats en l’escola per a construir i enriquir la Comunitat Educativa.

a. Ordenació i inspiració de la gestió.

La gestió s’ordena a la formació dels alumnes d’acord amb el Projecte Educatiu i ha d’estar inspirada en els criteris de:
- Identitat i finalitat de l’escola.
- Coresponsabilitat.
- Subsidiarietat.

Estos criteris es complementen mútuament i ens ajuden a determinar les competències i el grau de responsabilitat dels membres de la nostra escola.

b. El reglament de règim intern.

Arreplega el conjunt de normes que regula el funcionament de la nostra escola i garantix l’adequada coordinació de tots els estaments i persones que formem la Comunitat Educativa. Fonamental per al pas a la conclusió.

8. Conclusió

L’entitat Jardí de la Infància i Joventut, Religioses Trinitàries, amb tota la Comunitat Educativa, desitgem que la proposta educativa que acabem de descriure i que com a tal definix el Caràcter Propi de les nostres escoles, arribe a ser l’eix que faça convergir els ideals pedagògics i l’acció formadora de tots els que constituïm la Comunitat Educativa i que entenem l’educació com a tasca alliberadora.

Este treball és una adaptació del Caràcter Propi del col·legi Santíssima Trinidad d’Alcorcón, Madrid (Espanya).
AD EXPERIMENTUM 

 

Centre Educatiu

  • Caràcter propi
    • Introducció
    • Identitat de la nostra escola
    • La nostra proposta educativa
    • Estil de nostra escola
    • Conclusió
  • Presentació
  • Filosofia
  • Història del centre
  • Instal·lacions
  • Galeries d'imatges

Col·legi San José i Santa Ana

C/ Maestro Giner, 20

46900 - Torrent, València (Espanya)

Tel. 96 155 05 74

col.torrent@trinitarias.net

Nota legalPolítica de privacidadNormativa de cookies